Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.

Limhamns Brottarklubb - Från Då till Nu
Bild på Johan Richthoff

Limhamns Brottarklubb bildades år 1970 efter en sammanslagning mellan de båda Limhamnsföreningarna BK Kärnan (bildades 1920) och Fiskarenas IF (bildades 1933). Om man ska rangordna de båda klubbarna så var det Kärnan som var den mest framgångsrika. Där fanns många storheter som nådde stora internationella framgångar framförallt då under 20 och 30 talet. Det två största både till växten och framgångsmässigt var tungviktaren Johan Richthoff och den ett snäpp lättare Thure Sjöstedt.


Johan Richthoff föddes 1898, det skulle dröja ända fram till 24 års ålder innan Johan tog sin första steg in på en brottningsmatta. Ganska snabbt så insåg den välväxte Johan att just brottning skulle passa honom perfekt. Det blev framförallt den fria stilen som herr Richthoff skulle kamma hem sina största titlar. 1928, redan efter sex års brottningsträning så vann Johan sitt första OS guld i Amsterdam. Det skulle bli en OS medalj till, också den av den ädlaste valören när han försvarade sitt guld i olympiaden i Los Angeles 1932. Det blev tre medaljer till i karriären när han blev europamästare 1929 i fristil, och en dubblett 1930 då han vann både den fria och den grekisk romerska stilen. Efter de dubbla EM gulden 1930 så blev han tilldelad Svenska dagbladets bragdguld för sin bedrift. Det blev även 8 st SM guld (6 fristil och 2 grek).

Johan Richthoff dog 1983 85 år gammal.


Thure Sjöstedt föddes 1903 och även han var över 20 år gammal när han började tävla 1924. Ganska snabbt blev han uttagen i det svenska landslaget vilket resulterade i ett EM silver 1927 i grek romersk stil, tre år efter debuten. Det blev även två OS medaljer för Thure, precis som för Johan. 1928 blev det ett OS guld följt av ett OS silver fyra år senare i Los Angeles 1932 båda i fristil. Det blev en internationell medalj till för Sjöstedt som blev europamästare 1934 i den fria stilen. Lägg därtill tre fristilsguld på SM för spårvägsmannen från Limhamn. Thure Sjöstedt dog 1956 endast 53 år gammal.


BK Kärnan hade en internationell mästare till och det var bantamviktaren Sigfrid Hansson. Sigfrid föddes 1901. Hans största framgångar blev två fjärdeplatser i Olympiaden 1924 i Paris där han ställde upp i båda stilarna. Pricken över I:et blev EM guldet i Riga 1926 i grek romersk stil. Det blev även två SM guld av gjutaren från Limhamn. Sigfrid Hansson dog 1971, 70 år gammal.


Under 1920 - 30 talet så fick BK Kärnan även SM guld genom brottarna Hans Hylén, Georg Nilsson och Hilding Hansson. Samtliga av dessa guld var i den fria stilen.


Under 40 talet så låg BK Kärnan ganska lågt med sina största framgångar. Det enda guldet som Limhamn hemförde under detta decennium var Fiskarenas Gösta "skivarp" Jönsson som vann SM guld i den antika stilen 1945, det enda SM guldet i Fiskarenas historia. 


Under 50-60 talet så vaknade Kärnan till liv igen efter ett tunt 40-tal. Den som tog de första titlarna var Kurt Johannesson som blev JSM mästare 1955, 57 och 58. Sedermera kom de stora SM gulden 1957, 58, 60 och 64. Kurt var en av Kärnans landslagsbrottare under dessa år. Kurt deltog även i Sveriges hemma VM 1963 i Helsingborg, dock utan placering.


Gunnar Håkansson tillhörde också Kärnans storheter under denna epok. Det blev SM guld både i grek och fristil 1958 och 59 för Gunnar som tidigare i karriären då i den anrika Malmöklubben GAK Enighet hemförde ett VM silver 1955. Det blev även två Olympiska spel, 1952 och 56, dock utan placering. Gunnar avled 2009.


Ett av de största brottarlöftena inom svensk brottning, Leif Freij startade sin karriär i just BK Kärnan. Det blev tre stycken JSM guld för denne talang i Kärnans trikå och ytterligare ett till fast då i IK Spartas. Leif lämnade Kärnan för IK Sparta för att istället träna under ledning av sin farbror, den olympiske mästaren Gustav Freij. Leif tog även två tunga medaljer internationellt då han tog VM och EM silver 1966 fast då för Åstorps klubben Björnekulla. Lägg därtill 4 stycken SM guld som senior. Leif avled 1998 efter en tids sjukdom, han blev 55 år gammal. 


Ett SM guld till kom under 60-talet för BK Kärnan och det var tungviktaren Lennart Persson som hemförde guldet 1961 i den fria stilen. Lennart var även han en Sparta brottare som sedan värvade ner i BK Starke Trelleborg där han var en stor förebild under många år.


Kärnan fick även ett USM guld under sitt sista år som förening. Det var Ulf Zeba som kammade hem föreningens första och även de sista år 1969. Ulf Zeba brottades senare under många år för Limhamns Brottarklubb där han ingick i klubbens starka serielag. Zeba lämnade sedan brottningssporten för att helt gå över till att verka som instruktör inom fotbollen med mycket goda resultat.


Sedan kom sammanslagningen 1 juli 1970 som resulterade i Limhamns BK. Under 70 och 80 talet så fick man inte de stora internationella resultaten såsom man fick i BK Kärnan. Det finns ju såklart en förklaring till detta och då framförallt konkurrensen i de olika viktklasserna som var benhård. Men det blev ett flertal placeringar på svenska och nordiska mästerskapen under mitten av 70-talet till mitten av 80-talet. Det skulle bli Bo Persson som tog LBKs och föreningens första SM medalj då han tog brons i lätt tungvikt i Göteborg år 1971. Men det var framförallt Pekka Niemi och Bertil Ahlgren som under många år låg långt framme i SM listorna. Det blev ett flertal pallplaceringar för de båda och även landslagsuppdrag. Värt att nämna att Pekka Niemi blev uttagen till VM i Göteborg 1977 vilket blev ett historiskt mästerskap där Frank Andersson vann sitt första VM guld som 21 åring.


Limhamns BK fick även under detta årtionde sitt första USM guld. Det var Jan-Åke Lövkvist som blev historisk när han vann klubbens första guld 1983 i Luleå. Under mitten av 80-talet så vaknade LBK till liv igen då man som lag vann alla serier från div 5, ända upp till serieseger i div 2 några år senare. LBK hade ett otroligt starkt serielag med många duktiga individuella brottare. Där fanns den norske landslagsmannen Geir-Ulf Barth, den alltid starka och farliga ungdomsvärldsmästaren Magnus Freij, Jan Möller som gjorde ett flertal landskamper för Sverige, de lovande ungtupparna Mats Friberg och Jörgen Olsson och Per-Olle Lindahl, och såklart "räven" Pekka Niemi. Just Per-Olle Lindahl hemförde klubbens andra USM guld 1986 i den lätta tungvikten. 


I Slutet av 80-talet så var det ungtupparna Per-Olle Lindahl och Jörgen Olsson som stod för de största resultaten i klubben. Under JSM i Ystad 1988 så blev båda klubbens första mästare på junior sidan. Jörgen vann mellanvikten och Per-Olle den lätta tungvikten. De båda fick sedan representera Sverige i europamästerskapet för juniorer i polska Walbryzch. Det blev en stor framgång för LBK där Olsson tog hem en bronsmedalj och Lindahl en fin femteplacering.


I början av 90-talet så lämnade många av klubbens storheter föreningen för att antingen söka sig vidare till andra föreningar eller för att sluta helt med brottningen. Jörgen Olsson valde att stanna kvar under tränaren Leif Freijs ledning vilket skulle visa sig vara ett smart drag för konstellationen Freij & Olsson. Jörgen lyckades hemföra två mästerskapsmedaljer till klubben i form av ett VM silver 1991 följt av ett EM guld 1993. Lägg därtill två SM i LBKs trikå.


Slutet av 90-talet blev ganska dystra år rent resultatmässigt för klubben. Men det fanns en välvilja hos några av medlemmarna som vägrade ge upp föreningen. Från slutet av 90-talet fram tills dagens datum så har föreningen ökat medlemsantalet på ett utomordentligt sätt. Klubben satsade i första hand på att rekrytera nya ungdomar vilket lyckades med ett fantastiskt resultat. Föreningen starta även upp en filial ute i stadsdelen Bunkeflo vilket skulle visa sig vara en lysande idé. 2008 så fick LBK sin tredje svenska juniormästare genom tiderna och de genom Bunkeflo grabben Johan Ottersröm. Johan blev svensk juniormästare i den fria stilen. Idag är föreningen en av de största i landet gällande antalet medlemmar och våra ambitioner är att vi vill bli ännu större. Bredd och elit ska gå hand i hand i klubbens profilering och tankesätt, och vi är på god väg att nå dit igen. Klubben har idag många unga lovande brottare för framtiden. Med tålamod, rätt kunskap så ska vi tillbaka till Limhamns fornstora glansdagar...
 
Facebook/Instagram
Övrigt
Sponsorer